چه کسی کوچ است؟ یا کوچ چه کسی است؟ یکی از رایج ترین و مهم ترین سوالات این حوزه می باشد.
سال نو، منِ جدید؟ چند بار این عبارت را درست در تعطیلات عید نوروز به خود گفته ایم و چند بار در طول سال هیچ چیز تغییر نکرده است؟ موانع زیادی وجود دارد که ما را از دستیابی به آنچه واقعاً می خواهیم باز می دارد – ترس از ناشناختهها، ترس از تغییر، یا فقط عدم حمایت در طی مسیر تغییر. اما چگونه می توان نیازها را درک کرد، از تمام مشکلات عبور کرد و به اهداف رسید؟ اینجا زمانی است که نقش کوچ مطرح می شود.
در صورتی که آماده تغییر خود هستید اما نمی دانید از کجا شروع کنید یا از چه منابعی استفاده کنید – از یک کوچ کمک بگیرید. کوچ کیست و چرا ارزش دارد که از او کمک دریافت نمود؟
کوچ در لغت
طبق فرهنگ لغت کمبریج ” کوچ کسی است که وظیفه اش آموزش پیشرفت در یک رشته ورزشی، مهارتی یا مدرسه است. با این حال، بسیار بیشترازاین عبارات است”
یک کوچ به جای اینکه مستقیماً به شما آموزش دهد، از شما حمایت می کند و شما را در طول سفر راهنمایی می کند. هدف اصلی هر کوچ ایجاد آگاهی و توانمندسازی در انتخاب است به نحوی که در نتیجه به تغییر ختم شود.
«کوچ کسیست که کاملاً به شما احترام میگذارد، هرگز قضاوت نمیکند و ابزارهایی دارد که شما را وادار میکند بهترین راهحلها را برای خود پیدا کنید. شما زمانی حس میکنید که کوچ مناسبی دارید که احساس امنیت کنید، مورد احترام قرار بگیرید، و به جای توجیه ایدههایی که قبلاً داشتید، ایدههای جدید را بیابید.
همکاری با یک کوچ چگونه است؟
رابطه بین کوچ و مراجع واقعاً منحصر به فرد است زیرا همه چیز در مورد مراجع است. رویکرد کوچینگ کاملاً با منتورینگ متفاوت است زیرا در طول جلسه، کوچ سوالات زیادی می پرسد و دیدگاه مراجع را می گیرد. هیچ پاسخ اشتباهی وجود ندارد و فقط، یک دیدگاه وجود دارد که کوچ بایستی با آن کار کند و آن هم دیدگاه مراجع است.
گفتگوهایی که در جلسات کوچینگ اتفاق میافتد کمتر دستوری است و شما با استفاده از موهبت ها و استعدادهای خود بر روی دستیابی به اهداف خود به روشی که مناسب شماست، تمرکز میکنید. هدف اصلی این است که به شما کمک شود تا عملکرد خود را به حداکثر برسانید و نتایج برجسته ای را طوری به دست آورید که برای شما به بهترین شکل ممکن مفید باشد.
این ایده باعث می شود که بسیاری از افراد خودشان کوچ شوند. مثلا فردی بود که میگفت: “من همیشه به انگیزه دادن به افراد علاقهمند بودم و این علاقمندی طوری بود که در طی 20 سال کار رهبری من در فناوری اطلاعات بسیار کمک مینمود. همانقدر که عاشق ساختن تیم های با عملکرد بالا بودم، متوجه شدم که کوچینگ نیز همین است.
برای فهم عمیقتر از کوچینگ میتوانیدبه مطالعه مقاله کوچینگ چیست بپردازید.
من فهمیدم که کوچینگ، روح اشتیاق و علاقه زندگی من بود و به تدریج آن را به شغل تمام وقت خود تبدیل کردم. من دوست دارم به مردم کمک کنم تا معجزه کنند، به چیزهایی برسند که فکر نمی کردند ممکن است. من عاشق تغییرات در انرژی هستم زیرا مراجعان من ناگهان به منابعی دسترسی پیدا می کنند که فکر نمی کردند دارند.”
کوچ بودن یعنی چه؟
کوچ بودن یعنی همراه بودن، یعنی شریک موفقیت ها (و گاهی شکست های) فرد بودن، یعنی مورد اعتماد بودن برای اینکه هر چه مراجع میخواهد از شرایطش به شما بگوید و شما او را قضاوت نمی کنید، کوچ بودن یعنی روشن کردن یک نورافکن قوی به جایی که مراجع ایستاده است.
کوچ یعنی استفاده از مهارتهای خاص ارتباطی، تجربه و خرد (wisdom) برای پشتیبانی از مراجع با راهنمایی عملی (در صورت نیاز و با مجوز مراجع)، ارائه مشاوره (در صورت نیاز و با مجوز مراجع)، طراحی و ارائه آموزشها و تمرینات خاص برای کمک به آنها برای رسیدن به یک هدف شخصی یا حرفه ای خاص بدون ارائه راه حل یا راهکار به صورت مستقیم است.
نقش کوچ تسهیل یادگیری و تبدیل شدن به همراه مراجع برای ساده سازی فرآیندهایی است که مراجع را قادر می سازد پتاسنیل های و فرصت های خود را بشناسد و راحت تر و مستقیم به اهداف خود دست یابد. حال بیایید بررسی کنیم چگونه با یا بدون آموزش کوچینگ رسمی میتوانیم به یک کوچ تبدیل شویم.
برای تبدیل شدن به یک کوچ چه شرایطی وجود دارد؟
به طور کلی، هیچ تحصیلات یا آموزش خاصی برای راهاندازی حرفه کوچینگ لازم نیست، اگرچه برخی از مکانها ممکن است از شما درخواست گواهی یا مجوز برای شروع کوچینگ کنند. علیرغم عدم نیاز به طی نمودن دوره های آموزش کوچینگ اجباری مورد نیاز برای شروع، اکثر کوچهای موفق از دوره های کامل آموزش کوچینگ در این زمینه برای ایجاد یک شغل پایدار استفاده می کنند.
اعتباردهی به این دورهها، علاوه بر آموزش دانش و مهارتهای مورد نیاز برای کوچینگ، اعتماد مشتری به تواناییهای شما را افزایش میدهد، استانداردهای بالای حرفهای شما را نشان میدهد، تعهد به یک کد اخلاقی قوی را نشان میدهد و تعهد شما را به صنعت خود (کوچینگ) نشان میدهد.
اگر سابقه تدریس، منتورینگ، توسعه سازمانی، منابع انسانی، تسهیلگری، مشاوره، روانشناسی یا توسعه شغلی دارید، احتمالاً برای این انتخاب شغلی مناسب هستید.
بزرگترین باورهای غلط در مورد کوچینگ
تصورات غلط زیادی در مورد چگونگی تبدیل شدن به یک کوچ موفق وجود دارد که در واقع بسیاری از افراد را از گسترش اقدامات خود و تغییر تجربیات مشتریان خود باز می دارد. بهترین راه دوری از این باورهای اشتباه مطالعه کتابهای کوچینگ است؛ اما در اینجا برخی از مخرب ترین تصورات غلط آورده شده است:
تصور اشتباه 1: برای موفقیت باید جایگاهی پیدا کنید
به بسیاری از افراد تازه کار کوچینگ آموزش داده می شود که در اسرع وقت تخصص خود را به یک جایگاه بسیار خاص محدود کنند. اگرچه این به بازاریابی مهارت های شما و یافتن مخاطب کمک می کند، اکثر کوچها برای یافتن مشتریان خود به بازاریابی متکی نیستند. در واقعیت، بیشتر کوچها به توصیه های شفاهی افرادی که واقعاً موفق به کمک آنها شده اند، تکیه می کنند. وقتی این گونه است و هر مراجعی با هر نیازی ممکن است به شما رجوع کند، یک نیش (niche) لازم نیست.
تصور غلط 2: شما باید در حوزهای که با مراجعان خود قرارداد می بندید، موفق تر از ایشان باشید تا به آنها خدمات کوچینگ ارائه دهید.
به عنوان یک کوچ، شما با تسهیل تغییر و نیز توسعه خود رابطه کوچ و مشتری، ارزش ارائه می کنید. تخصص شما باید در این حوزه باشد نه در حوزه کسب و کار یا صنعتی که مراجع مشکل دارد. سطح موفقیت مراجع شما هر چه که باشد، اگر به دنبال کمک شما برای حل مشکلات یا ایجاد تغییر در سازمان یا زندگی خود هستند، به این دلیل است که در حال حاضر در این زمینه موفق نیستند. اینجاست که شما به عنوان کوچ وارد عمل می شوید.
برای کوچ شدن چه آموزشی باید طی کنید؟
همانطور که اشاره کردیم، برای اینکه خود را کوچ خطاب کنید، هیچ مدرک رسمی لازم نیست. اما آموزش کوچینگ شما را از رقبایتان متمایز می کند، مهارت ها و دانش شما را تقویت می کند، با مشتریانتان اعتماد ایجاد می کند، اعتبار شما را نشان میدهد و تعهد شما را به کوچینگ ثابت می کند. در اینجا برخی از مسیرهای آموزشی وجود دارد که می توانید برای دریافت گواهینامه کاوش کنید:
گواهینامه ICF
تنها گواهینامه کوچینگ شناخته شده جهانی از ICF (فدراسیون بین المللی کوچینگ) دریافت می شود. متقاضیان میتوانند از بین سه مدرک معتبر ACC، PCC و MCC انتخاب کنند.
کوچ خبره همکار (Associate Certified Coach – ACC) – دانشجویان این سطح،60 ساعت آموزش ویژه کوچینگ و 100 ساعت فعالیت کوچینگ با مراجع را تکمیل می کنند.
کوچ معتبر حرفه ای (Professional Certified Coach – PCC) – دانشجویان 125 ساعت آموزش ویژه کوچینگ و 500 ساعت فعالیت کوچینگ با مراجع را تکمیل می کنند.
کوچ دارای مدرک کارشناسی ارشد (Master Certified Coach – MCC) – دانشجویان که قبلاً دارای مدرک PCC هستند، 200 ساعت آموزش خاص کوچینگ و 2500 ساعت فعالیت کوچینگ با مراجع را تکمیل می کنند.
یک کوچ چقدر درآمد دارد؟
دستمزد کوچها بسته به محل، تجربه، آموزش و نوع قرارداد کاری (فریلنسر یا داخلی) می تواند بسیار متفاوت باشد. با این حال، برای ارائه یک ایده کلی از میزان درآمدی که می توانید در این رشته کسب کنید، در اینجا خلاصه مختصری از میانگین حقوق کوچها در برخی از شهرهای بزرگ در سراسر جهان آورده شده است.
لندن: 87478 پوند در سال ( کوچ مدیران اجرایی)
برلین: 60.895 یورو در سال (کوچ)
نیویورک: 123892 دلار در سال (کوچ مدیران اجرایی)
سیدنی: 218999 دلار در سال (کوچ کسب و کار)
لیسبون: 38100 یورو در سال (کوچ زندگی)
پاریس: 55319 یورو در سال (کوچ)
مزایای همکاری با کوچ چیست؟
با مطالعه تا اینجا، تا حدی متوجه شده اید که چه کسی کوچ است و چگونه می توان با کوچ کار کنید. اما چه چیزی برای شما به ارمغان می آورد؟
ایده اصلی کوچینگ دریافت پاسخ هایی است که از قبل در درون شما پنهان شده اند.
شغل رویایی من چیست؟ چگونه می توانم یک لیدر بزرگ شوم؟ چگونه می توانم تعادل کامل بین کار و زندگی را حفظ کنم؟ وقتی این سوالات را به یک کوچ می گویید، از قبل پاسخی در درون خود دارید. راه حلی که بر اساس استعدادها، مهارتها، اولویت ها و اهداف زندگی شما بهترین تناسب را برای شما دارد.
کوچ به شما کمک می کند تا سریع ترین و کارآمدترین پاسخ ها را پیدا کنید. و در نتیجه، به لطف خودتان، فرد بهتری شوید. موضوع عمیقی است، اینطور نیست؟ به همین دلیل است که باید آن را امتحان کنید!
ببینیم مراجعان چه می گویند
چند نقل قول از مراجعانی که جلسات کوچینگ را با موفقیت به پایان رساندند:
“رویکرد همدلانه، پرسشهای متفکرانه، سبکها و تکنیکهای متنوع کوچینگ به من کمک کرد تا به مشکلات از منظری کاملاً متفاوت نگاه کنم و من در وضعیت ذهنی رهایی بخش قرار گیرم.”
“من احساس می کنم قوی تر از همیشه هستم و از این قدرت در زندگی روزمره خود استفاده می کنم.”
“هر بار که جلسه کوچینگ داشتیم، دانستههایم در مورد خودم بیشتر شد و خودم را بیشتر شناختم و دیدگاه متفاوتی در مورد چالش روز پیدا کردم.”با این اوصاف آیا هر کس ادعا کند و بگوید من کوچ هستم شما قبول میکنید؟
داشتن مدرک خوب است اما کافی نیست. بهتر است یک جلسه رایگان با او بردارید تا متوجه شوید آیا حس امنیت به شما میدهد؟ آیا راه حل به شما می دهد یا کمک میکند خودتان راه حل را بیابید؟ آیا در کنار او خودتان را بهتر میشناسید؟ آیا …